Beograd i Priština blizu dogovora?

Kosovo postaje Južna Pokrajina Kosovo i dobija priznanje Srbije

Saga oko odnosa između Srbije i Kosova bi uskoro mogla dobiti svoj dugo čekani epilog. Prema dobro informisanim izvorima bliskim kabinetu predsjednika Srbije, Vučić i v.d. predjednice Kosova Osmani ovih dana borave u Vašingtonu, gdje usaglašavaju finalne detalje o sporazumu koji bi značio i međusobno priznanje dvije zemlje. Kako saznajemo, načelan dogovor je već postignut i potpisan, a sastanku je prisustvovao i novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden.

Srpska delegacija je sa ovog sastanka izašla zadovoljna. „Vrijeme je da se stabilizuju naši odnosi sa Kosovom i da srpski narod koji se tamo nalazi konačno dobije zaštitu i počne da živi normalno. Dogovor koji smo potpisali to garantuje“, tvrdi izvor koji nije želio da otkriva identitet.

Navodno, po “makedonskom” scenariju, Republika Kosovo je pristala da zvaničan naziv države promijeni u Južna Pokrajina Kosovo, a da zauzvrat dobije priznanje Srbije i garancije da ih Srbija neće kočiti prilikom aplikacija za prijem u međunarodne organizacije. S druge strane, Južna Pokrajina Kosovo se obavezala da će garantovati bezbjednost srpskom manjinskom stanovništvu i zaštititi sakralne objekte.

Do usaglašavanja finalnih detalja, čitav dogovor se još uvijek drži u tajnosti. Ipak, srpski predsjednik je svojim najbližim saradnicima otkrio da je od Bajdena dobio hemijsku koju američki predsjednik koristi za svoju ličnu upotrebu, te da je tako postao prvi predsjednik na planeti koji je dobio dvije hemijske od dva američka predsjednika. Kazao im je i da jedva čeka da ove vijesti saopšti srpskom narodu na Kosovu i u Srbiji, ali da se čeka da sve bude zvanično.

Prvi zvaničnik koji je dobio dvije hemijske od američkih predsjednika: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Problem je, međutim, nastao nakon potpisanog inicijalnog sporazuma, kada su prevodioci srpske delegacije u ugovorima vidjeli da u originalu umjesto „Južna Pokrajina Kosovo“ stoji „Sjeverna Pokrajina Kosovo“. Ovo je izazvalo sumnje da se ne radi o slučajnom previdu, već o planiranom potezu kosovske delegacije. Tim srpskog predsjednika je obavijestio Bajdenov kabinet o problemu i očekuje se da se situacija ipak uskoro riješi na zadovoljstvo obje strane.

Konačan dogovor bi svakako imao pozitivan uticaj i na sveopštu političku klimu na Zapadnom Balkanu, koji bi umjesto pitanjima granica možda konačno počeo da se bavi pitanjima ekonomskog razvoja i povezivanja.

Komentari

spot_img

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,306PratilacaZaprati

Najpopularniji članci