Bratić: Vrijeme je za povratak tradicionalnim vrijednostima

Reforme u sistemu obrazovanja

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, najavila je da zajedno sa saradnicima radi na pripremi novog Zakona o obrazovanju, koji bi podrazumijevao temeljne reforme u ovoj oblasti.

„Svjedoci smo da se prethodnih godina, pa i decenija, radilo na sistematskom uništavanju prosvjete i nauke. Nekada je škola bilo mjesto gdje se sticalo znanje, ali i lični karakter. Nažalost, standardi su sve gori i djeca danas teško mogu da steknu i neophodno znanje, a o ostalom da ne govorimo.“

Kao glavni razlog ovakvog stanja, ministarka vidi pogrešne prioritete prethodne vlasti, ali i namjeru.

„Opšte je poznato da je cilj svake autoritarne vlasti kreiranje generacija koje neće preispitivati temeljne društvene vrijednosti. Drugim riječima, cilj je zaglupljivanje. Vjerujem u genetske predispozicije našeg naroda i talenat koji posjedujemo. Taj talenat samo treba usmjeriti, a mi ćemo uraditi sve da djecu izvedemo na pravi put.”

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

“Već smo pripremili nacrt reformi koje planiramo da sprovedemo na jesen. Izdvojila bih promjenu obavezne literature i povratak tradicionalnim domaćim piscima, kao i određene izmjene u prihvatljivom načinu komunikacije između učitelja i učenika. Želimo da učitelji imaju autoritet i slobodu koju su nekada imali, i da djeci kroz obrazovanje ugradimo ne samo znanje, već i prave vrijednosti“, zaključuje Bratić.

Redakcija našeg portala je imala uvid u dio nacrta najavljenih obrazovnih reformi. Učenici prvog razreda crnogorskih gimnazija će tako, na primjer, umjesto Don Kihota, Procesa, i Antigone, kao obaveznu lektiru imati ostvarenja „Koju slavu slaviš“ (M. Petrović), Srpske zemlje prije Nemanjića – od 7. do 10. vijeka (M. Aleksić), i „Zavještanje Svetog Save“ (L. Mičeta).

Plan je i da se ukinu sve reference na „pomodarske“ praznike koji se slave u zemljama Zapadne Evrope, kao što je Noć vještica. Dozvoljeni praznici uključuju slave, kao i vjerske praznike koji će biti omogućeni učenicima svih vjeroispovijesti.

Pored toga, djeca će od prvog razreda osnovne škole biti učena pravilima lijepog ponašanja. Tako će mališani, umjesto do sada ustaljenog pozdrava: „Dobar dan, nastavnice/če“, dočekivati svoje nastavnike pozdravom „Pomaže Bog, gospođo/gospodine“, na šta nastavnici odgovaraju sa „Bog vam pomog‘o“.

Reakcije javnosti na planirane reforme su podijeljene, a najveće kritike stižu iz Demokratskog Fronta, koji osuđuje „prenaglašenu ulogu Crkve u sistemu obrazovanja“.

„Ovo je previše čak i za mene. Podržavamo sve što je u interesu sprkog naroda, ali ovu reformu kao da su zajedno pisali Gojko Perović i Daka Davidović, vjerovatno uz podršku tajkuna iz Vijesti“, razočarano je prokomentarisao Andrija Mandić.

Komentari

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,174PratilacaZaprati

Najpopularniji članci