Orban smatra da će Vojvodina opet biti Mađarska: „Dogodine na Exit-u“

Mađarski predsjednik, Viktor Orban, juče je u državnom parlamentu održao veliki govor u kome je, između ostalog, poručio da Mađarska ne zaboravlja svoje ljude u susjednim zemljama, kao i da će se „uskoro stvoriti uslovi za ujedinjenje svih Mađara“.

„U ovim teškim i komplikovanim vremenima nacionalnih previranja, potrebno nam je jedinstvo. Radićemo na ujedinjenju Mađara u okolnim zemljama, prije svega u oblastima ekonomije, prosvjete i kulture. Nacionalna politika našeg naroda, gdje god se nalazio, mora imati jedan centar, koji će biti u Budimpešti“, poručio je Orban.

Poznato je da je Mađarska podržala autonomiju Vojvodine, u kojoj Mađari čine drugu etničku grupu po veličini. Osim toga, Mađarska i Vojvodina imaju snažne istorijske veze, budući da je Vojvodina bila zvanično pod mađarskom upravom tokom većeg dijela 19. vijeka, i ostala dio tadašnje Ugarske sve do kraja Prvog svjetskog rata 1918. godine. Mađarski jezik je i dalje jedan od službenih u Vojvodini, a zvanična Budimpešta u autonomnom statusu Vojvodine vidi svoju šansu da proširi svoj politički uticaj.

„Želimo da proširimo naš uticaj u Vojvodini, čiji status autonomne pokrajine nam daje dosta prostora za manevar. Sigurni smo da ćemo na duže staze uspjeti da vratimo našu svetu zemlju Vojvodinu u sastav Mađarske“, smatra Orban.

Na kraju, predsjednik Mađarske je prokomentarisao i činjenicu da je Vojvodina u svakom smislu duhovno i kulturno Ugarske, što se jasno vidi po arhitekturi, mentalitetu i kulturnim događajima.

See the source image
Da li bi ujedinjenje Vojvodine sa Mađarskom značilo da se na Exit može ući samo sa EU vizom?

„Ne treba vam detaljna analiza da vidite koliko je, po svemu, Vojvodina bliža Mađarskoj nego recimo južnoj Srbiji. Njihov najveći muzički festival, Exit, je kopija našeg Szigeta koji je nastao skoro deceniju ranije. Takve primjere možete naći svuda. Neka poruka svim Mađarima, kako u našoj zemlji, tako i u Vojvodini, bude „Dogodine na Exit-u“. To će biti stalni podsjetnik našem narodu da u svakom trenutku znamo ko smo, šta smo, kao i gdje treba da idemo. Jedino tako ćemo naš sveti cilj ujedinjenja zadržati u srcima novih naraštaja i doći do cilja. Živjela Mađarska, i živjela sveta mađarska zemlja Vojvodina“, zaključio je Orban.

Komentari

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,176PratilacaZaprati

Najpopularniji članci