Leposavić podnosi inicijativu Skupštini za izmjenu državne himne

Kombinacija „Onamo, ‘namo“ i „Oj, svijetla majska zoro“ za pomirenje Crne Gore

Ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava u Vladi Crne Gore, Vladimir Leposavić, planira da ovih dana podnese inicijativu Skupštini o izmjenama i dopunama državne himne. Kako nezvanično saznajemo, ovaj predlog je prvo većinom glasova prihvaćen na sastanku Vlade, pa će najvjerovatnije početkom idućeg mjeseca ući u proceduru za glasanje u parlamentu.

Prema izvoru iz Vlade, nacrt nove himne uključuje prve dvije strofe originalne verzije pjesme “Onamo, ‘namo”, koju je napisao Kralj Nikola I Petrović, na koje se nadodaje refren aktuelne himne „Oj, svijetla majska zoro“. Uprkos tome što je u pitanju prilično kontroverzan predlog, budući da se radi o promjeni jednog od najznačajnijih državnih simbola, Leposavić je, tvrdi izvor, uvjeren da je ovo rješenje koje može da pomiri „dvije Crne Gore“.

Nova himna bila bi kombinacija postojeće i pjesme Onamo ‘namo

U razgovoru za naš portal, Leposavić nije želio ni da potvrdi ni da opovrgne ove navode.

„Crna Gora je na prethodnim izborima napravila civilizacijski iskorak i pokazala da tu postoje i neki pošteni ljudi koji nisu za Đukanovića i DPS. Upravo zbog odbojnosti koja je stvorena u narodu prema određenim državnim simbolima koje je privatizovala prethodna vlast, ne treba isključiti mogućnost da dođe do njihovog prilagođavanja novim okolnostima. Ne vidim ništa loše u tome. Zašto ne bismo otvoreno razgovarali o stihovima trenutne himne koje je pisao ratni zločinac Sekula Drljević, i eventualno razmotrili nešto što se bolje uklapa u duhovno i istorijsko biće Crne Gore? Simboli nisu uklesani u kamenu, stvaraju se dogovorom“, ostao je zagonetan ministar.

Na ove navode je reagovao i predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, kazavši da kao izvorni liberal smatra inicijativu Leposavića ponižavajućom za sve Crnogorce. Ipak, dodao je da će glasati za ovaj predlog ukoliko se nađe u skupštinskoj proceduri.

Predsjednik GP Ura i potpredsjednik vlade Crne Gore, Dritan Abazović, takođe nije želio da potvrdi da li se o ovom pitanju već raspravljalo na sastancima Vlade. Poručio je da GP Ura stoji na braniku svih onih dobrih vrijednosti koje su stvorene od nezavisnosti, među koje svakako spada i državna himna. Na pitanje novinara kako bi reagovao da ovakav predlog zaista dobije podršku većine, Abazović poručuje da bi iz protesta presjedio strofu u kojoj se pominje Prizren.

Iz DPS-a, SDP-a, SD-a, LP-a i PKS-a su se obratili javnosti zajedničkim saopštenjem, u kome, između ostalog, poručuju da „nikad neće pristati na posrbljavanje“, ali i otkrivaju da su sporni stihovi o Prizrenu i Srbiji u pjesmi Kralja Nikole podmetačina idejnog tvorca „Velike Srbije“ Ilije Garašanina, čiji je rad imao određenog uticaja na crnogorskog kralja u vrijeme nastanka pjesme „Onamo, ‘namo“.

Dok se iz Demokrata ne oglašavaju, u civilnom sektoru preovladava mišljenje da su otvoreni za sve opcije, ali će sačekati stav relevantnih inostranih faktora.

Komentari

  1. Onamo, tamo,gore iliti dole. Ovi se bas fino zabavljaju glumeći vlast. Eto oni će na Prizren a Prizren ih ko biva jedva čeka da dodju. Šta će i kako će narod živjeti, bas ih briga. Zadužise se gotovo milijardu maraka da imaju i da im je fino dok siluju narod u zdrav mozak. A znaju ako uspiju da izdrže ove četiri godine vlasti da vise nikada neće imati priliku za četiri dana a kamoli četiri godine. Jer nije narod stoka pregolema

Komentarisanje je zaključeno

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,178PratilacaZaprati

Najpopularniji članci