Krivokapić se izvinio Srbiji zbog NATO bombardovanja

Iz NATO poručeno da je izjava crnogorskog premijera bila ishitrena

Crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić, boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji. Juče je imao priliku da se sastane sa najvećim državnim zvaničnicima, pa je tako razgovarao sa premijerkom Brnabić, predsjednikom Vučićem, kao i sa predsjednikom Skupštine, Ivicom Dačićem.

Krivokapić je izjavio da je zadovoljan sastancima, kao i da postoji usaglašenost da bi trebalo raditi na dodatnom poboljšanju odnosa između dvije bratske države. S druge strane, srpski predsjednik, Aleksandar Vučić, kratko je izjavio da se sa Krivokapićem ne slaže oko mnogo pitanja, ali da je to trenutni izbor građana susjedne zemlje i da se prema toj činjenici odnosi sa poštovanjem.

“Srbija se nikada nije, niti će se miješati u unutrašnje stvari susjednih država. Oni koji nas prozivaju da smo faktor destabilizacije u regionu su najčešće upravo oni koji žele da crtaju nove granice. Sa Krivokapićem sam razgovarao o pitanjima od značaja za srpsko stanovništvo u Crnoj Gori i dogovorili smo se da ćemo nastaviti da razgovaramo”, kratko je prokomentarisao Vučić.

Interesantno, nakon formalnih sastanaka, Krivokapić je neplanirano inicirao pres konferenciju na kojoj se obratio građanima Srbije.

“Divni narode Srbije, imao sam potrebu da vam se danas obratim upravo sa ovog mjesta, kao premijer zemlje koja sa vašom dijeli istoriju, jezik i kulturu. Naše dvije zemlje su bratske i trebalo bi više tako da se ponašamo. Oni koji pokušavaju da nas svađaju, to rade iz nekih prikrivenih motiva. Ne smijemo da se pecamo na njihove udice zla. Zašto je važno da li se neko osjeća kao Crnogorac ili kao Srbin? Ta podjela je iluzija, jer je crnogorska nacija, kao i srpska, izmišljena i tu nema nikakve razlike. Jedino što je važno je da smo mi braća u Hristu i vrijeme je da počnemo jedni prema drugima tako da se ponašamo. Tako nam Bog pomogao”, poručio je Krivokapić iz Beograda.

Zdravko Krivokapić u Beogradu, Foto: Vlada Crne Gore

Na pitanje novinara kako komentariše činjenicu da je Crna Gora članica vojne alijanse koja je 1999. godine bombardovala Srbiju, Krivokapić je odgovorio:

“Prosto ne mogu da vjerujem da se neko usudio da bombarduje ovako lijepu zemlju i ovakav narod. To je jedna mrlja na biografiji NATO saveza koju je teško objasniti i ja vam se, zbog toga, ovim putem iz srca izvinjavam.”

Odgovor crnogorskog premijera naišao je na gromoglasan aplauz okupljenih. Nedugo zatim, oglasio se i generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

“Crna Gora jeste naš pouzdani partner i jedna od 30 zemalja članica, ali to joj ne daje za pravo da iznosi stavove u ime cijele Alijanse. Razgovaraćemo sa Krivokapićem i tražiti pojašnjenje. Moguće da je u pitanju neka ishitrena rekacija.”

See the source image
Stoltenberg iznenađen izjavom Krivokapića, Foto: Reuters

Izjava Krivokapića je odjeknula i u Crnoj Gori. Dok parlamentarna većina premijera optužuje za izdaju izborne volje građana, u opoziciji smatraju da premijer “nastavlja sa urušavanjem međunarodnog ugleda” naše zemlje. Krivokapić je kratko poručio:

“Iskreno da vam kažem, ne interesuje me šta bilo ko od njih misli.”

Komentari

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,174PratilacaZaprati

Najpopularniji članci