Smijenjen Leposavić, Džomić novi ministar pravde

Zbog pritiska javnosti

Nakon sve glasnijeg nezadovoljstva dijela javnosti radom ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava, Vladimira Leposavića, premijer Zdravko Krivokapić je jutros potpisao prvu odluku o smjeni ministra. Odluka je pomalo iznenađujuća, imajući u vidu da je Krivokapić nedavno istakao da svi ministri imaju njegovu apsolutnu podršku i povjerenje. Leposavić je prethodnih sedmica bio pod pritiskom javnosti i političkih partija, prvenstveno zbog negativnog mišljenja Venecijanske komisije o predloženim izmjenama tužilačkih zakona. Čini se, ipak, da je okidač za njegovu smjenu bio predlog za izmjenu državne himne, koji je izazvao bijes na društvenim mrežama, mahom kod pripadnika suverenističke opcije.

Kako nezvanično saznajemo, Leposavića će zamijeniti podgorički paroh i doktor pravnih nauka Velibor Džomić, koji je doskora obavljao funkciju koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Velibor Džomić, Foto: IN4S

Iz nevladinog sektora uglavnom stižu poruke podrške, ali i zabrinutost kadrovskom politikom Vlade.

„Čini se da premijer pokušava da povrati poljuljano povjerenje javnosti. Prihvatanje greške i smjena ministra nakon bijesa zbog predloga izmjene himne je svakako za pohvalu. Međutim, činjenica je da u Vladi i dalje nemamo predstavnike manjinskih naroda, a zabrinjavajuće je da većina kadrova na najbitnijim funkcijama ima sličan ideološki profil“, poručuju iz Centra za građansko obrazovanje.

Premijer Krivokapić je, s druge strane, siguran da je profesor Džomić u potpunosti dorastao zadatku.

„Ubijeđen sam da će naš dragi Velibor u potpunosti opravdati očekivanja crnogorske javnosti. Prvi zadatak koji nas sve zajedno čeka su izmjene tužilačkih zakona, a nakon toga ćemo se pozabaviti izmjenama himne koje bi bile prihvatljive za sve strane.“

Komentari

Komentarisanje je zaključeno

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,178PratilacaZaprati

Najpopularniji članci