Andrijašević: Vlado Georgiev je bio Crnogorac

Otkriveni novi detalji iz biografije čuvenog pjevača

Poznati crnogorski istoričar, Živko Andrijašević, danas je objavio zanimljiva dokumenta koja bacaju novo svijetlo na nacionalnu opredijeljenost Vlada Georgieva. Prema navodima Andrijaševića, pjevač je neposredno nakon referenduma 2006. godine u neformalnim krugovima ponosno isticao da je Crnogorac.

„Ovo je fascinantno otkriće, jer postoje velike kontroverze oko nacionalnosti Georgieva među istoričarima. Smatramo da su dokumenta koja smo objavili dokaz da je on definitivno bio Crnogorac“, tvrdi Andrijašević.

See the source image
Živko Andrijašević, Foto: CDM

Među objavljenim dokumentima nalaze se transkripti i snimci sa pjevačevih koncerata uoči i nakon referenduma, kada je navodno svaki nastup počinjao i završavao popularnom frazom „E viva Montenegro“.

„Pored toga, poznato je da je Georgiev nakon referenduma i javno podržavao suverenistički Pokret za Promjene (PzP). Prema izjavama tadašnjih funkcionera PzP-a, Georgiev je igrao značajnu ulogu u pritisku na Nebojšu Medojevića da da presudni glas za izglasavanje prvog Ustava u nezavisnoj Crnoj Gori 2007“, nastavlja Andrijašević.

Do promjene u nacionalnom osjećaju je došlo, tvrdi Andrijašević, iz interesa. „Nedugo nakon svih tih dešavanja, došlo je do određenih poslovnih veza između vrha PzP-a i nekih sumnjivih krugova u Beogradu. Budući da je postojao interes da se održi ta veza, i pjevač i PzP su postepeno skretali svoj nacionalni kurs na drugu stranu, a to se na kraju završilo ulaskom u Demokratski front. Iako je DF počeo kao ideja slična nekadašnjoj Narodnoj slozi, Medojević i Georgiev su uticali na Mandića i Kneževića da postepeno pojačavaju prosrpsku retoriku.“

U Udruženju crnogorskih istoričara saglasni su da je ovo otkriće od ogromnog značaja za crnogorsku istoriju i kulturu.

„Nakon što smo prethodnih godina objavili pregršt dokumenata koji pokazuju da se Nikola Tesla izjašnjavao kao Crnogorac, sumiranih u knjizi Miroslava Ćosovića, otkriće da je i Vlado Georgiev bio Crnogorac je vjerovatno najveće u novijoj istoriji Crne Gore. Naša kulturna baština je obogaćena za jedno veliko ime“, poručuju iz udruženja.

Komentari

Komentarisanje je zaključeno

spot_img

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,176PratilacaZaprati

Najpopularniji članci