Otkrivena nova vrsta pacova u Crnoj Gori: Dobila ime po Aleksandru Vulinu

Neobično otkriće crnogorskih biospeleologa ove sedmice zaintrigiralo je domaću i regionalnu javnost. Naime, u pećini u blizini Nikšića, istraživači su otkrili novu vrstu pacova, koju su nazvali Rattus Vulini, u čast srpskog političara i ministra unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandra Vulina.

Tim regionalnih istraživača, potpomognut evropskim stručnjacima, nije krio oduševljenje:

„Smatra se da je ovaj pacov već viđen nekoliko puta u istom okruženju od 2017. do danas. Uz pomoć velikog tima saradnika, suzili smo istragu na pećine u okolini koje bi mogle pogodovati razmnožavanju ove vrste. Prezadovoljni smo što je potraga uspješno završena“, poručio je profesor sa Biotehničkog fakulteta u Podgorici, Jovo Damjanović.

See the source image
Rattus Vulini

Na pitanje zbog čega su se odlučili da novootkrivenu životinju nazovu baš po srpskom ministru Aleksandru Vulinu, Damjanović odgovara:

„Nedavno je u blizini Podgorice otkrivena nova vrsta puža koja je nazvana po Novaku Đokoviću. Prateći ovaj primjer, u ime dobrosusjedskih odnosa smo odlučili da ovako značajno otkriće na neki način poklonimo našim komšijama u Srbiji. Nadamo se da je ovo još jedan korak ka normalizaciji odnosa između dvije zemlje.“

Dok naučnici još uvijek pokušavaju da utvrde porijeklo i karakteristike nove vrste, za sada je poznato da Rattus Vulini ima nešto istureniju njušku od ostalih pripadnika iz roda pacova. Osim toga, smatra se i da se nova vrsta teritorijalno širi brže od svojih srodnika. Upravo zbog ovih odlika, dio naučnika smatra da Rattus Vulini nije samo podvrsta pacova, već da pripada zasebnom rodu.

Komentari

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,173PratilacaZaprati

Najpopularniji članci