Ivanović na čelu Odbora za medijsku pismenost

U Odboru i Nevenka Bošković Ćirović, Nebojša Medojević i Mirko Stanić

Poslanik DPS-a, Petar Ivanović, inicirao je osnivanje skuštinskog Odbora za medijsku pismenost. U Odboru će, pored Ivanovića kao predsjedavajućeg, biti i Nevenka Bošković Ćirović ispred Demokrata, predsjednik PzP-a Nebojša Medojević, kao i Mirko Stanić iz SDP-a.

Glavni razlog za osnivanje odbora, smatra Ivanović, leži u činjenici da veliki broj građana Crne Gore prihvata plasirani sadržaj kao tačan bez ikakve provjere.

„Očigledno je da u Crnoj Gori imamo velikih problema sa širenjem lažnih informacija. Zadatak ove multristranačke grupe biće da diskutuje o načinu da se kroz zakonsku regulativu ograniči širenje ovakvog sadržaja, ali i da pronađemo način da edukujemo javnost o ovom pitanju“, poručuje Ivanović.

Petar Ivanović je, inače, prethodnih dana dospio u žižu javnosti na društvenoj mreži Tviter, kada je uz propratne komentare dijelio vijesti sa našeg portala (ispod). Poslanik DPS-a i bivši ministar tvrdi, međutim, da navedene „tvitove“ nije objavljivao on, već njegov savjetnik.

Skrinšot: Tviter

Bošković Ćirović dijeli slično mišljenje:

„Ovo je tema koja zahtijeva posebnu pažnju. Svi znaju da sam ja bila diskriminisana po vjerskoj osnovi, ali i ovo je važno pitanje. Moramo ograničiti uticaj nekih portala koji nemaju ni ime ni prezime, a šire svakakve budalaštine.“

Medojević tvrdi da su takozvane lažne vijesti glavna alatka tajnih službi, koje pokušavaju da preplave građane informacijama i učine ih nesposobnim da razaznaju istinu od laži. Poručuje da su i oni nedavno imali problema sa kvazi portalima potpomognutim „iz struktura bezbjednosti“ (ispod).

Skrinšot: Zvanični sajt Pokreta za Promjene (promjene.org)

Članovi Odbora, iako različiti po brojnim pitanjima, zaključuju da su složni u namjeri da edukuju javnost o svim mogućim opasnostima koje sa sobom nosi digitalno doba.

Komentari

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,207PratilacaZaprati

Najpopularniji članci