Izbor patrijarha privremeno odložen zbog obaveza Svetog duha

Danas se bira novi poglavar SPC

U Beogradu će danas biti održan sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) na kome će biti izabran 46. patrijarh.

U podne će početi izbor trojice kandidata za novog poglavara, koji treba da ispune uslov 50% +1 glas vladika na Saboru kako bi ušli u uži izbor. Ukoliko nakon prvog kruga glasanja više od tri kandidata zadovolji ovaj uslov, procedura će se ponavljati sa suženim krugom kandidata. Apostolskim žrijebom se, zatim, bira novi patrijarh. Apostolski žrijeb funkcioniše tako što se tri koverte sa imenima kandidata u užem izboru stave u Bibliju, a zatim jedan od sveštenika voljom Svetog duha izabere novog poglavara.

izbor-patrijarha-bus
Foto: Nova.rs

Da podsjetimo, nakon smrti patrijarha Pavla, najviše glasova vladika je dobio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Međutim, tada je apostolskim žrijebom i voljom Svetog duha odlučeno da novi patrijarh bude Irinej. Taj izbor su obilježile kontroverze, budući da su neke od vladika smatrale da je sveštenik pogrešno protumačio odabir Svetog duha.

Kuriozitet ovog izbora je, međutim, to što će apostolski žrijeb najvjerovatnije morati da bude odložen na nekoliko sati. Sveti duh je obavijestio Sveti Arhijerejski Sinod SPC da zbog unaprijed preuzetih obaveza, neće moći da bude prisutan u 15h, kada je prvobitno najavljen izbor. Kako saznajemo iz krugova bliskih SPC, Sveti duh će se priključiti virtuelnim putem oko 17h, kada se očekuje i proglašenje novog poglavara.

Bukmejkeri najveće šanse za izbor daju vladikama Irineju, Porfiriju, i Joanikiju.

Komentari

spot_img

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,174PratilacaZaprati

Najpopularniji članci