30 hiljada naoružanih Hrvata se priprema da upadne u Crnu Goru i aplicira za državljanstvo

„Do zuba“ naoružani olovkama i formularima, predsjednik sazvao hitnu sjednicu SOB

U Crnoj Gori se ovih dana vodi žustra polemika zbog najave Vlade da se razmatra usvajanje odluke koja bi omogućila brže sticanje crnogorskog državljanstva za strance. Dok iz Vlade tvrde da je ova odluka u potpunosti usaglašena sa postojećim Zakonom o državljanstvu i sa Ustavom, kao i da se njome samo precizira i konkretizuje ono što je do sada bilo podložno manipulaciji, iz opozicije i dijela nevladinog sektora pljušte optužbe da se radi o etničkom i biračkom inženjeringu.

Kao da sve to nije bilo dovoljno, jutros smo iz kredibilnog izvora dobili još uvijek nepotvrđenu informaciju da se na administrativnoj granici sa Crnom Gorom, u blizini Herceg Novog, već nalazi 30 hiljada Hrvata, koji strpljivo čekaju pravi momenat da upadnu u državu. Izvor tvrdi da su komšije „do zuba“ naoružane olovkama i formularima, te da planiraju da se po ulasku u zemlju odmah zapute ka lokalnom MUP-u i podnesu aplikaciju za prijem u crnogorsko državljanstvo.

Iz vladajuće većine i Vlade nijesu bili raspoloženi za komentar, ali nijesu ni odbacili ove navode. Ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović, kratko je poručio da sve i da su navodi istiniti, nema govora da može doći do demografskog ili bilo kakvog drugog inženjeringa.

„U javnost se svakodnevno plasiraju neke pogrešno informacije, s ciljem zbunjivanja građana i izazivanja panike. Sve i da je tačna informacija koju ste pomenuli, kao kosmopolita nemam nikakav problem sa tim. Samo šovinistima može da smeta da konačno neko i kod nas dolazi u trci za boljim životom. Nema govora o biračkom ili etničkom inženjeringu, jer svako lice koje uđe u zemlju mora imati preciziran razlog boravka. Ako su u pitanju sezonski radnici, oni dobijaju samo privremenu dozvolu za rad i po tom osnovu nikad ne mogu dobiti državljanstvo“, poručio je Sekulović.

Tvrdi da nema govora o izbornom inženjeringu: Sergej Sekulović, Foto: RTCG

Iz GP URA je kratko poručeno da reforme koje nova vlast sprovodi očigledno daju rezultate, čim su građani iz zemalja članica EU sve više zainteresovani da žive u Crnoj Gori.

S druge strane, iz opozicije iskazuju zabrinutost i poručuju da ukoliko Hrvati zaista dobiju državljanstvo, biće prinuđeni da brane državu i birački spisak svim sredstvima.

„Najave koje smo mogli čuti su zabrinjavajuće i nijesu u duhu dobrosusjedskih odnosa. Nadam se da ćemo kao ozbiljna država adekvatno reagovati i spriječiti ovakav upliv u birački spisak. Već smo obavijestili sve međunarodne partnere, uključujući i NATO i EU“, saopštio je predsjednik SD-a, Ivan Brajović.

Saznajemo i da je rano jutros predsjednik države, Milo Đukanović, kao vrhovni komandant vojske, sazvao vanrednu sjednicu Savjeta za odbor i bezbjednost, na kojoj će se razmotriti konkretan plan akcija.

Komentari

spot_img

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,219PratilacaZaprati

Najpopularniji članci