Marković: Kredit za auto-put kamen o vratu, Crnoj Gori prijeti dužničko ropstvo

Vlada Crne Gore je prošle nedjelje uspjela da privremeno odgodi isplatu obaveza na ime kredita za auto-put, koji je država potpisala sa kineskom Eksim bankom i kompanijom CRBG 2014. godine. Detalji ugovora još uvijek nijesu javno dostupni, ali se sve češće govori o tome da je kao sredstvo obezbjeđenja za isplatu kredita, Crna Gora založila i dio svoje teritorije. Pored toga, postoje i navodi da bi se arbitraža, u slučaju eventualnog spora između dvije države, vodila pred kineskim sudovima.

Zbog svega toga, Evropska Unija i međunarodni partneri sa Zapada redovno iskazuju zabrinutost da bi Crna Gora zbog ovog ugovora mogla da potpadne pod jak uticaj Kine. Istraživanje vašingtonskog Centra za globalni razvoj pokazalo je da se Crna Gora nalazi u grupi od osam zemalja koje zbog poslova sa Kinom imaju ozbiljnu prijetnju po javni dug. Pored Crne Gore, na listi su Džibuti, Maldivi, Tadžikistan, Pakistan, Kirgistan, Mongolija i Laos.

U crnogorskoj opoziciji su sličnog mišljenja. Poslanik DPS-a, Duško Marković, danas je uputio oštre kritike Vladi u vezi kreditnog ugovora sa Kinezima:

„Iz Vlade su nas godinama ubjeđivali da ne postoji nikakva mogućnost da se desi negativan scenario, kao i da je u pitanju projekat vijeka. Sve kritike opozicije i strijepnje da bi naša zemlja mogla da uđe u dužničko ropstvo prema Kini, odbacivane su od vlasti kao neosnovane, a kritičari su nazivani stranim plaćenicima.

Sada kada kritike stižu i sa međunarodnih adresa, građani su još jednom u prilici da vide na djelu nesposobnost i diletantizam ove vlasti. Prvo su ugasili su državnu avio kompaniju, zatim su doveli naš najveći brend, Plantaže, pred stečaj, a sada vidimo da plaćamo i najskuplji kilometar auto-puta na svijetu. Za ovakvu sramotu i izdaju državnih interesa, neko bi morao da odgovara“, poručio je Marković.

Tvrdi da bi neko morao da odgovara za ugovor u auto-putu: Poslanik Duško Marković

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su kratko poručili da čine sve što je u njihovoj moći, ali priznaju da je moguće da ipak dođe do određenih negativnih posljedica u slučaju kašnjenja sa isplatom kredita.

„Nedavno smo uspjeli da prolongiramo rok za povlačenje kreditnih sredstava za prvu dionicu puta, koji je isticao polovinom aprila. Ovim smo izbjegli novo veliko zaduženje. Pored toga, pregovaramo sa Evropskom Unijom i trećim stranama o preuzimanju duga. Građani mogu biti mirni, činimo sve da ovaj posao uspješno privedemo kraju“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Komentari

spot_img

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,219PratilacaZaprati

Najpopularniji članci