Vlada odlučila da vrati navijače na tribine

Nadaju se da će na utakmicama doći do “pražnjenja” energije i smanjivanja tenzija u društvu

Vlada Crne Gore je na jutros održanoj sjednici, nakon kraće diskusije, jednoglasno usvojila odluku da dozvoli povratak na tribine gledaocima sportskih priredbi. Odlukom se, ističu iz Vlade, posebno ohrabruju „najvatrenije pristalice domaćih i klubova regiona da svoju podršku iskažu na sportskim manifestacijama“.

„Imajući u vidu znatno bolju epidemiološku situaciju, Vlada je odlučila da prisustvo gledalaca na sportskim događajima ne predstavlja značajan rizik za dalje širenje novog koronavirusa. Odluka je donesena nakon konsultacija sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje, koji su takođe dali zeleno svijetlo“, navodi se u saopštenju Vlade.

Dobro upućeni izvor iz Vlade tvrdi da postoji i konkretan motiv da se ovakva mjera donese baš u ovom trenutku.

„Svjedoci smo uzavrelih strasti na ulicama širom Crne Gore prethodnih mjeseci, sa tendencijom rasta u posljednjih nekoliko dana. U Vladi su sigurni da razlozi podignutih tenzija leže u lošoj socijalnoj situaciji, ekonomskoj krizi i porastu nezaposlenosti, koji zbog pandemije koronavirusa nijesu imali gdje da izađu na površinu. Ta energija je morala negdje da ode, a otišla je u pravcu nacionalnih podjela“, smatra naš izvor i dodaje:

„U prošlosti su se slične tenzije i problemi vješto usmjeravali ka rivalstavima između sportskih klubova. Uzmite samo za primjer godine sportske i političke borbe između Budućnosti i Crvene Zvezde u košarci. Svakoj vlasti je u interesu da se nagomilana energija i nezadovoljstvo kanališe kroz sport, umjesto kroz, recimo, proteste.“

Svima u interesu da se tenzije sa ulica presele na sportska borilišta

Izvor iz Vlade tvrdi i da se radi o ustaljenoj praksi, koju je zakomplivakovala pandemija.

„Naravno da ovim potezom ne otkrivamo toplu vodu. Vlast koja teži boljoj kontroli nezadovoljstva zna da su dvije važne poluge kontrole mediji i navijačke grupe. Nije slučajno da su Partizan i Crvena Zvezda osnovani po Titovom nalogu odmah po završetku Drugog svjetskog rata. U svakom većem gradu bivše Jugoslavije je iz istog razloga postojao jak sportski centar. Prikupljena energija i svakodnevni problemi se ovim putem preko tribina “prazne” svakog vikenda. Možete mu brojne stvari prigovoriti, ali drug Tito je znao kako se upravlja masom“, zaključuje izvor.

Komentari

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,174PratilacaZaprati

Najpopularniji članci