Krivokapić: Primiću vakcinu kada se dokaže da je efikasnija od pričešća

Tvrdi da su sve dostupne vakcine sigurne za upotrebu

Vakcinacija protiv novog koronavirusa u Crnoj Gori je u punom jeku. Trenutno se vakcinišu osobe starije od 65 godine, zaposleni u medijima i prosvjetni radnici. Očekuje se da u Crnu Goru uskoro stignu velike količine kineskog Sinofarma, ali i vakcine ostalih proizvođača, pa su u Ministarstvu zdravlja optimistični da će krajem aprila krenuti sa masovnom vakcinacijom.

Iz Instituta za javno zdravlje svakodnevno poručuju građanima da su vakcine svih proizvođača sigurne i efikasne, i ističu da su za sada zadovoljni odzivom. Neke od ličnosti na najvažnijim funkcijama u zemlji su već primile prvu dozu vakcine, svojim primjerom pozivajući sugrađane da urade isto. Među njima su ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, potrpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, ali i mnogi drugi.

Dio javnosti, međutim, zabrinjava činjenica da se premijer Zdravko Krivokapić ovim povodom još uvijek nije oglašavao. Iz opozicije i nekih medija stižu kritike.

„Krivokapić ponovo pokazuje da nije pravi državnik. Umjesto da svojim primjerom pokaže šta je dobro za građane i prvi stane u red za vakcinaciju, on se krije iza nekih nemuštih saopštenja i opravdanja. Sramota. Još večeras bi trebalo da podnese ostavku“, poručuje predsjednik SDP-a, Raško Konjević.

Premijer Krivokapić se, međutim, tokom dana oglasio saopštenjem u kome navodi da nije protiv vakcina, ali da će se na taj potez odlučiti kada on to bude htio, a ne kada mu to neko nametne.

Primiće vakcinu kada sam bude htio: Zdravko Krivokapić

„Želim u startu da odbacim insinuacije da sam protiv vakcina. Od formiranja Vlade, niko od mene i ministarke zdravlja nije više radio na tome da obezbijedimo što veći broj vakcina za naše građane, koji to žele. Sve vakcine koje smo nabavili su kvalitetne i sigurne. Kada ću ja to uraditi je manje bitno. Ne želim nikome da uzimam mjesto.

U potpunosti su ispoštovane sve preporuke Evropske agencije za ljekove i Svjetske zdravstvene organizacije. Ipak, mora se razumjeti da je građanima ostavljeno pravo slobodnog izbora, kao što je slučaj u svim demokratijama u svijetu. Što se mene tiče, primiću vakcinu tek kada se nedvosmisleno utvrdi da je efikasnija od pričešća“, stoji, između ostalog, u saopštenju.

Mitropolija crnogorsko-primorska je reagovala kratkim saopštenjem u kom se navodi da “MCP u potpunosti poštuje instituciju premijera, ali se ograđuje od njegovih stavova po ovom pitanju”.

Komentari

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,174PratilacaZaprati

Najpopularniji članci