Ljetnje računanje vremena: Crna Gora razmatra drukčiji pristup od EU

U skladu sa odlukom Evropskog parlamenta 2019, u Evropskoj Uniji će se narednog vikenda po posljednji put preći na ljetnje računanje vremena. To znači da, makar u Evropi, u godinama pred nama neće biti tradicionalnog pomjeranja sata svakog prvog dana jeseni i proljeća.

Vlada Crne Gore još uvijek nije donijela konačnu odluku da li će uskladiti računanje vremena sa EU, a prema našim saznanjima, razmatra se nekoliko scenarija.

Prema prvom, Crna Gora bi svoje računanje vremena „fiksirala“ ne ovog proljeća, već na jesen, jer bismo tako dobili sat vremena više za spavanje (na jesen se sat pomjera unazad). Negativna strana ovog predloga je manje dnevne svjetlosti i „kraći“ dan.

Alternativni predlog koji pokušava da progura ministar ekonomije, Jakov Milatović, je da Crna Gora pomjeri sat tačno godinu dana unaprijed, u proljeće 2022. Plan je, stoji u nacrtu, da se Crna Gora pripremi za ljetnju turističku sezonu 2022, ali i što prije izađe iz pandemije.

Zagovornik kontroverznog pristupa: Ministar ekonomije Jakov Milatović

Ovaj predlog, bar za sada, ne podržavaju premijer Krivokapić i potpredsjednik Vlade Abazović, koji tvrde da Crna Gora zbog preuzetih međunarodnih obaveza ne može arbitrarno da odlučuje u kojoj je godini.

Milatović će, saznajemo, imati još jednu priliku da na sjednici Vlade predstavi detaljnu analizu i benefite ove ideje. Jedan od njegovih aduta je izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije o uticaju promjene sata na bioritam kod većine ljudi. Ovim rješenjem bi se, smatra ministar, u potpunosti izbjegao problem jer bismo preskočili cijelu jednu godinu, a ne bi došlo do pomjeranja kazaljke.

Posljednji predlog stiže iz resora ministra poljoprivrede, Aleksandra Stijovića, prema kome se sat ne bi mijenjao, ali bi dan imao 25, umjesto dosadašnja 24 sata. Time bi, tvrdi Stijović, produktivnost u zemlji drastično porasla, a imali bismo i više vremena za odmor.

Komentari

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,291PratilacaZaprati

Najpopularniji članci