“Dara sa Smokovca”, crnogorski predstavnik za Oskara

Nakon što je film “Grudi” rediteljke Marije Perović naprasno povukao kandidaturu za ovogodišnjeg Oskara, zahvaljujući ekspresnoj reakciji Vesne Bratić, ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i cjelokupnog njenog resora, naša će zemlja ipak imati svog predstavnika na najprestižnijem filmskom takmičenju.

U pitanju je ostvarenje “Dara sa Smokovca”, čiju režiju potpisuje Danilo Marunović, autor filmova “Mirsada”, “21. maj”, “Lud za tobom” i “Laž”, dok će se po prvi put u ulozi filmskog scenariste naći Milan Knežević, poslanik u skupštini Crne Gore i član koalicione većine.

Prvi projekat koji mu finansira država: režiser Danilo Marunović

Odluku je po hitnom postupku jednoglasno donijela Selekciona komisija Ministarstva u sastavu: Dragan Koprivica, producent – predsjednik i članovi: Nikola Vukčević, reditelj, Tamara Milošević, rediteljka, Mima Karadžić i Andrija Milošević, glumci, Nevenka Ćirović Bošković, producentkinja i Goran Danilović, dramaturg.

Po prvi put na filmu, i to u glavnoj ulozi, oprobaće se Dara Radonjić, čijom je životnom pričom i inspirisana radnja filma.

“Dara je istinska heroina i simbol otpora i mislim da, uz dužno poštovanje prema svim glumicama sa ovih prostora, nijedna od njih ne bi mogla da tumači njen lik onako autentično kao što će to učiniti ona sama”, u razgovoru za naš portal govori scenarista Milan Knežević, kome će ovo takođe biti filmski debi, kako u autorskom, tako i u glumačkom smislu.

Debi u ulozi scenariste i glumca: Milan Knežević

“Ovaj je tekst stvaran spontano, godinama, pa čak i decenijama, dok smo se Dara i ja, rame uz rame opirali sistemu i borili za neku bolju Crnu Goru. Danas, kad smo se za istu napokon izborili, ovim filmom dajemo omaž svima onima koji su u ovoj borbi sve vrijeme bili uz nas, hrabro i ponosito.”

Na pitanje kako je došlo do saradnje sa Marunovićem, Knežević odgovara:
“Danilo je prepoznat kao neko ko je takođe veliki borac za slobodu – slobodu govora, vjeroispovijesti, seksualnog opredjeljenja, ali i priznat filmski stvaralac i intelektualac. Poznato je da bivša vlast niti jednim centom nije pomogla njegove svjetski priznate filmove, što dovoljno govori o režimskom odnosu prema pravim vrijednostima. Kao takav čovjek i umjetnik, predstavlja logično rješenje za davanje života ovom scenariju.”

Knežević zaključuje: “Ovaj nas film uči i inspiriše da nikad ne odustajemo od svojih snova, da u drugima umjesto različitosti tražimo ono što nas spaja, jer su ljubav i vjera jači od bilo kojeg sistema. Na takmičenje odlazimo bez velikih ambicija, ali se nemojte iznenaditi ako Crnoj Gori donesemo prvi Oskar.”

Nažalost, na pozive naše reakcije, reditelj Danilo Marunović ovih dana nije odgovarao.

Podsjećamo, najprestižnije svjetsko filmsko takmičenje, Oskar, održaće se 25. aprila, a zbog globalne pandemije kovida 19 još uvijek nije poznato u kom će se formatu takmičenje održati.

Priču poslao naš dopisnik iz Donje Sutvare

Komentari

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,174PratilacaZaprati

Najpopularniji članci