Ljubo Filipović dobitnik prestižne Pulicerove nagrade za 2021. godinu

Prvi Crnogorac laureat u istoriji

Poznati crnogorski politički analitičar i novinar, Ljubo Filipović, laureat je prestižne Pulicerove nagrade za 2021. godinu. Nagrada će mu, prema još uvijek nezvaničnim saznanjima, biti dodijeljena na tradicionalnoj godišnjoj ceremoniji krajem aprila.

Filipović će na ovaj način ući u istoriju crnogorske kulture, budući da je prvi Crnogorac, ali i jedna od rijetkih osoba iz regiona, koja će moći da se pohvali da u svojim vitrinama drži ovako vrijedno međunarodno priznanje. Da podsjetimo, Pulicerovu nagradu dodjeljuje Univerzitet Kolumbija za posebne doprinose u oblasti novinarstva, književnosti, ili komponovanja muzike.

Posebno je interesantno to što će Filipović, prema našim saznanjima, dobiti nagradu za književnost, a ne novinarstvo koje mu je primarna profesija. Naime, Filipović je svojom serijom političkih analiza pred lokalne izbore u Nikšiću oduševio stručni žiri, koji je odlučio da mu bez mnogo razmišljanja dodijeli glavnu nagradu za književnost u kategoriji fikcija. Žiri je, saznajemo, posebno impresioniran kreativnošću jednog konkretnog rada talentovanog crnogorskog umjetnika. Tvrde da ovaj rad (prikazan ispod), nastao kao predizborna analiza u susret lokalnim izborima u Nikšiću, Filipovića svrstava u red najvećih evropskih nadrealista svog doba.

Žiri se nije mnogo dvoumio, Izvor: CDM

Pored Filipovića, još neka regionalna imena su u užoj konkurenciji za Pulicerovu nagradu, ali u oblasti novinarstva. Kako saznajemo, kandidati za laureata su Gojko Raičević, Dragan J. Vučićević i Milomir Marić.

Komentari

spot_img

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,175PratilacaZaprati

Najpopularniji članci