Vlada Crne Gore odvaja 150 miliona eura na bitkoine

Oktrivamo na šta se odnose „razvojni projekti“ u emisiji obveznica

Crna Gora je u decembru 2020. godine, na ime državnih obveznica, od kreditora prikupila nešto oko 750 miliona eura, sa rokom otplate 7 godina i godišnjom kamatnom stopom od 2,9 posto.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, više je puta ponovio da je izdavanje obveznica spasilo državu od sigurnog bankrota u januaru. Predstavnici Vlade su jedinstveni u stavu da je kompletan postupak odrađen u skladu sa zakonom, kao i da su uslovi po kojima se Crna Gora zadužila, uzevši u obzir kreditni rejting i trenutak emisije, izvanredni.

Dok opozicija kritikuje netransparentnost čitavog postupka, čini se da je javnost ostala uskraćena za odgovore na konkretna pitanja koja se tiču raspodjele prikupljenih sredstava. Spajić, ali i premijer Krivokapić, više puta su ponovili da veliki dio iznosa od 750 miliona ide na vraćanje starih dugova, dok će se ostatak usmjeriti na pokrivanje tekućeg budžetskog deficita i razvojne projekte.

Kako naš portal saznaje, iznos od nešto preko 150 miliona eura od sredstava prikupljenih emisijom obveznica biće plasiran na tržište kriptovaluta. Konkretno, Vlada na čelu sa ministrom Spajićem je odlučila da investira u bitkoine kao pouzdanu i stabilno rastuću kriptovalutu.

Na prvi pogled, čini se da je ovaj potez neodgovoran, budući da tržište kriptovaluta generalno karakteriše visok stepen nesigurnosti. Ipak, Spajić koji je i sam vlasnik bitkoina, u tome vidi razvojnu šansu Crne Gore.

See the source image
Bitkoini kao razvojna šansa Crne Gore? Foto: Olhar Digital

Za komentar smo pitali ekonomskog analitičara, Ratka Zeca.

„Moram priznati da ste me zatekli ovom informacijom. Nijedna zemlja, pa čak ni one najveće, nisu odvajale toliki iznos svojih sredstava na ovom nestabilnom tržištu. Međutim, čini se da ministar Spajić ima iskustva sa investiranjem i da zna šta radi. Ovo je svakako veliki rizik i hrabar potez. Ali, bez rizika nema profita. Spajić nakon ovoga može ili da završi svoju karijeru ili da postane državni heroj.“

U opoziciji nisu iznenađeni ovom informacijom.

„Nova Vlada u kontinuitetu pokazuje svoju nesposobnost. Vidimo kakva je zdravstvena situacija, a sada i našu ekonomsku budućnost namjeravaju da stave na kocku. Osvježilo, zaista“, poručuju iz DPS-a.

U strankama parlamentarne većine, mišljenja su podijeljena. Dok Iz DF-a poručuju da već pripremaju krivičnu prijavu protiv Spajića zbog same emisije obveznica, Demokrate i URA ovakav potez smatraju rizičnim, ali „vizionarskim“.

Komentari

spot_img

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,212PratilacaZaprati

Najpopularniji članci