Otkriven novi soj koronavirusa u Crnoj Gori: Svađa oko imena

Institut za javno zdravlje (IJZ) danas je objavio da je u njihovim laboratorijama otkriven do sada nepoznati soj koronavirusa. Preliminarne analize pokazuju da ova varijanta virusa ima 20-ak jedinstvenih svojstava, uključujući i mutacije poznate pod nazivom K417T i N501Y.

„Čini se da za sada nema razloga za brigu. Ipak, nastavićemo da ispitujemo novi soj i pratimo njegovu prisutnost i efekte u populaciji. Svaki deseti novozaraženi ima ovu varijantu virusa i bitno je da pokušamo da suzbijemo širenje u što je moguće većoj mjeri.“

Na pitanje novinara da li novi soj može umanjiti dejstvo vakcina, u prvom redu ruske Sputnjik V i kineske Sinofarm koje su već stigle u Crnu Goru, direktor IJZ Igor Galić poručuje da, i pored opreza koji je neophodan, sve ukazuje da će vakcine biti efikasne.

„Bitno je znati da COVID-19 svakog mjeseca mutira po nekoliko puta širom svijeta. Većina tih mutacija je srodna i vrlo mali broj pokazuje razlike koje su dovoljno značajne da mogu uticati na zaštitu putem vakcina. Ohrabruje nas to što djeluje da se ovaj soj širi sporije od onog koji smo imali do sada, kao i da zaraženi imaju nešto blaže kliničke slike. Pratićemo i dalje, ali za sada pokazuje svojstva suprotna recimo britanskom soju koji je opasan i brzo se širi.“

See the source image
Direktor IJZ Igor Galić

Ono što je, ipak, zaokupilo pažnju domaće javnosti je i činjenica da je čitava situacija dovela i do diplomatskih tenzija između Crne Gore i Srbije. Naime, nakon što je novi soj otkriven kod pacijenta iz Crne Gore u Podgorici, IJZ mu je dodijelio ime „CG1“.

Ovo je izazvalo i reakciju samog pacijenta, koji je na društvenim mrežama poručio da se nacionalno opredjeljuje kao Srbin i da je neprihvatljivo da se bez njegovog pristanka virusu daje ovakav naziv. Njegov post je vrlo brzo postao viralan, što je dovelo do reakcije gotovo svih političkih subjekata u Crnoj Gori, ali i Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na vanrednoj pres konferenciji kazao da crnogorska vlada nastavlja sa praksom stare, te da se nastavlja sa politikom „ponižavanja srpskog naroda u Crnoj Gori.“

Na ovo su reagovali iz najveće opozicione partije u Crnoj Gori, DPS-u.

„Na djelu je još jedan pokušaj negiranja crnogorskog identiteta i države. Srbija nastavlja sa prljavom politikom 90-tih s krajnjim ciljem da od Crne Gore napravi svoju južnu guberniju. U tome im  svesrdno pomažu i neki domaći faktori koji rade na uništenju sopstvene države.“

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da nije detaljno upoznata sa problemom, kao i da joj nije jasno zašto bi se uopšte neko nadmetao da se virus nazove po njemu.

„Ne vidim da to što će se virus zvati crnogorskim ili srpskim pravi ikakvu bitnu razliku. Ovo nije političko, već zdravstveno pitanje“, zaključuje Borovinić Bojović.

Komentari

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,174PratilacaZaprati

Najpopularniji članci