Poznati fizičar tvrdi: U Jugoslaviji početkom ’90-ih došlo do savijanja prostorno-vremenskog kontinuuma

Zbog toga imamo dvije paralelne realnosti?

Ugledni fizičar sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT), Džejms Skuni Pen, iznio je prilično kontroverzne tvrdnje o uticaju nekih bitnih istorijskih događaja na mjerljive fizičke varijable na konkretnim geografskim prostorima. U svom naučnom radu, koji očekuje da objavi u mjesecima koji slijede, profesor Pen tvrdi da je mjerenjem određenih fizičkih svojstava na specifičnim područjima, moguće „sa velikom dozom sigurnošću“ utvrditi da li je na istim došlo do značajnih izmjena fizičkih karakteristika. U ekstremnim situacijama, smatra Pen, ove promjene mogu dovesti i do kreiranja multiplikovane percipirane stvarnosti na pogođenim mjestima. Kao primjer, naučnik uzima Grčku u periodu rasta javnog duga i referenduma koji je podijelio zemlju 2015, ali i događaje na prostoru bivše Jugoslavije početkom ratnih 90-ih, koji su doveli do nestanka zemlje.

Prema Penovoj hipotezi, koja je podijelila njegove kolege u svijetu fizike, moguće je tačno izmjeriti interakciju materije i prostora na način da se dođe do precizne mjere zakrivljenosti prostorno-vremenskog kontinuuma. Ova mjera je do sada bila samo ideja i mnogi poznati fizičari, poput Sitvena Hokinga, tvrdili su da je to samo ideja koja se nikada neće moći konkretno izmjeriti nekim instrumentom. Pen je, ipak, uvjeren da će njegovo otkriće dovesti do potpune promjene paradigme u savremenoj fizici.

„Princip je sličan kao kod nastanka crnih rupa. Kao što znate, povećanjem mase dolazi do jače gravitacione sile, koja u konačnom može dovesti do pojave crne rupe, odnosto toliko snažnog gravitacionog polja iz koga ne može da izađe ni svjetlost. Takvu analogiju imamo i ovdje. Zatezanje odnosa u društvu i nagomilavanje ogromne količine energije može da dovede do „društvenih crnih rupa“, a to je nešto što možemo vidjeti na primjeru bivše Jugoslavije. Zbog ogromne mase koja je dovela do zakrivljenja prostorno-vremenskog kontinuuma, ove zemlje, pogotovo zemlje najviše pogođene ratnim dešavanjima, su osuđene da stalno proživljavaju prošlost i stoje u mjestu bez ikakvog društvenog progresa. Postoje čak i dokazi da su društvene crne rupe dovele i do multiplikovanja stvarnosti, odnosno pojave da ljudi koji žive na istom geografskom prostoru, imaju toliku različitu percepciju političkih i društvenih događaja da slobodno možemo govoriti o dvije, ili čak i tri, realnosti koju proživljavaju ovi ljudi. Oni se svakodnevno međusobno sreću, razgovaraju, ali su zbog različitog fizičkog polja u nemogućnosti da se ikad slože i postignu dogovor oko bilo čega.“

Komentari

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,175PratilacaZaprati

Najpopularniji članci