Umjesto nafte, pronađeni ostaci Atlantide?

Naftna bušotina u Crnoj Gori

Istražno bušenje nafte u crnogorskom priobalju je u toku. Radove sprovodi konzorcijum kompanija „Eni-Novatek“, koji je u aprilu postavio dvije platforme za naftne bušotine na udaljenosti od 18 i 28 kilometara od obale.

U novoj vlasti ne kriju da je nada u pronalazak nafte u našem priobalju jedna od rijetkih pravih šansi za oporavak ekonomije. Prema riječima ministra kapitalnih investicija, Mladena Bojanića, “ako uskoro ne pronađemo naftu, ugasili smo ga“.

Jutrošnje otkriće radnika na naftnoj bušotini je, čini se, prevazišlo sva očekivanja i dovelo do interesovanja nekih od najznačajnijih svjetskih medija, poput BBC-a i CNN-a, čije novinarske ekipe su već u Crnoj Gori. Naime, umjesto očekivanog otkrića nafte, u neposrednoj blizini naftne bušotine su pronađeni ostaci onoga što bi, prema preliminarnim saznanjima, mogla biti mitska Atlantida. Brojni arheolozi su, nakon što je potvrđena autentičnost fotografija, iskazali oduševljenje i uzbuđenost ovim otkrićem.

Iz konzorcijuma „Eni-Novatek“ ranije danas je saopšteno da je istina da je došlo do neočekivanog otkrića, ali mole javnost za strpljenje dok „ne završe nešto“. Saznajemo i da je Vlada, sumnjajući da „Eni-Novatek“ pokušava da premjesti pronađene ostatke drevne civilizacije, brzo reagovala i odmah poslala podvodnu policiju na lice mjesta.

Policija odmah stigla na lice mjesta, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Da podsjetimo, Atlantida je, prema legendi, izgubljeno ostrvo koje je postojalo prije nekih 9.000 godina u području Mediterana, ali njegova tačna lokacija nikada nije istorijski utvrđena. Priča o Atlantidi se prvi put pominje u Platonovim djelima, a zbog nedostatka materijalnih istorijskih dokaza o njenom postojanju, do danas je imala mitski status. Čini se da je upravo mala Crna Gora danas središte ove nevjerovatne priče, a ukoliko se preliminarni nalazi potvrde, naša zemlja bi uskoro mogla dobiti status najinteresantnije turističke i arheološke destinacije svijeta. Ukratko, mogli bismo dobiti mnogo više od onoga što smo tražili.

Objašnjenje o nestanku Atlantide koje je prihvaćeno kao najvjerovatnije s naučnog stanovišta je da je zbog pomjeranja tektonskih ploča došlo do potapanja ostrva, koja su zatim počela da se „podvlače“ ispod jadranske tektonske mikroploče. Ovo bi takođe moglo objasniti i zbog čega u Crnoj Gori i okolini često dolazi do pomjeranja tla praćenih jakim zemljotresima.

Očekujemo vanredno uključenje premijera Krivokapića.

Komentari

spot_img

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,175PratilacaZaprati

Najpopularniji članci