Građani učestalo prijavljuju nuspojave u vidu obožavanja Rusije i Putina

Nakon primanja vakcine Sputnjik V

Ruska vakcina protiv Covid-19 virusa je u Crnoj Gori od jednih dočekana sa oduševljenjem, a od drugih sa oprezom. Dok je vlast cijelo vrijeme tvrdila da je Sputnjik V u potpunosti bezbjedan, opozicija je upozoravala da ruska vakcina nema sve neophodne dozvole evropske agencije za ljekove.

Crna Gora svakako nije prva zemlja koja je dogovorila uvoz ruske vakcine. Na takav korak su se odlučile i mnoge druge države, uglavnom van Evropske Unije, najvećim dijelom zbog toga što su proizvođači AstraZeneka i Bajonteh/Fajzer pokazali da nemaju dovoljno kapaciteta da zadovolje tražnju za vakcinama.

Najviše zbog toga, mnogi su smatrali da će dolazak ruske vakcine omogućiti Crnoj Gori i njenom zdravstvenom sistemu predah i stabilizaciju broja novoinficiranih. Međutim, nedugo nakon prvih vakcina, pojavili su se izvještaji o krajnje neobičnim nuspojavama. Porodice vakcinisanih prijavljuju da njihovi ukućani nakon primljenih vakcina iskazuju čudne obrasce ponašanja, kao što su ispijanje votke, obožavanje Putina, i mržnja prema „imperijalističkim silama sa Zapada“.

Ilustracija

„Istog dana kad je primio vakcinu, sin mi se vratio kući i počeo da traži alkohol po kući. Ponašao se agresivno, govorio kako nas sve lažu, i tražio ruske kanale na televiziji“, rekla nam je jedna zabrinuta majka.

„Moj muž je oduvijek bio za Evropsku Uniju i zapadne vrijednosti, ali tog dana je rekao da je Krim uvijek bio ruski i da su Ukrajinci izmišljena nacija. U početku nisam povezala da razlog takvog ponašanja može biti vakcina“, kazala je sagovornica.

U posljednjih nekoliko dana, ovakva promjena ponašanja zabilježena je kod gotovo svakog četvrtog vakcinisanog. Ono što je interesantno je da vakcinisani uopšte nisu svjesni promjene.

„Sumnjamo da se radi o sofiscticiranoj tehnologiji kontrole misli i ponašanja. Teško je u ovom trenutku shvatiti način na koji ruska vakcina utiče na ponašanje. Poslali smo uzorke vakcine u Njemačku i čekamo rezultate analize“, poručuje epidemiolog Milena Popović Samardžić.

Ministarka zdravstva Jelena Borovinić Bojović, koja je prva primila novu rusku vakcinu, odbacila je ovakve navode kao obične neutemeljene izmišljotine. „Građani mogu biti potpuno mirni. Vakcina je sigurna, ne padajte na teorije zavjere. Planiramo da do kraja proljeća vakcinišemo većini populacije, steknemo imunitet, i krenemo na Kijev.“

Iz DPS-a su upozorili građane da ni slučajno ne uzimaju rusku vakcinu, poručivši da je predsjednik Đukanović uspio da dogovori nabavku vakcina doniranih od grčkog biznismena Petrosa Statisa. „Statis je obezbijedio više nego dovoljno vakcina kineske kompanije Sinofarm koja je gotovo svuda dobila upotrebne dozvole. Poručujemo građanima da nam se jave, i mi garantujemo da ćemo u dogledno vrijeme za njih obezbijediti vakcine. Donirane vakcine su sigurne i imamo namjeru da ih ponudimo svakom našem građaninu nezavisno od političkog i nacionalnog opredjeljenja, kako bismo do kraja godine mogli da razmišljamo o drugim stvarima, kao što je na primjer izgradnja novog hotela u Miločerskom parku.“

Komentari

spot_img

Povezani članci

Pratite nas na društvenim mrežama!

2,452FanovaLajkova
395PratilacaZaprati
1,175PratilacaZaprati

Najpopularniji članci